2022-04-05 11:29:52• hírek • közlemény / Bede Emőke

Népszámlálási részvételi adatok: Szatmár megye a középmezőnyben

Fotó: Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal
Fotó: Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal

Már javában zajlik a romániai népszámlálás önkitöltéses szakasza: az első három hét után a becsült országos részvételi arány 12,3%-os az Országos Statisztikai Intézet április 3-i adatai szerint.

Ez naponta átlag 111 ezer kitöltött kérdőívet jelent. Ha a jelenlegi intenzitást sikerül tartani, akár a 35%-os online részvétel is elérhető. A megyék magyarságaránya alapján becsült magyar részvétel 12,7%-os, napi átlag 7,4 ezer online megválaszolt kérdőívvel. Ez azt is jelenti, hogy a magyar részvétel enyhén meghaladja az országos átlagot, de az általunk vártnál sokkal kisebb az előnyünk – mutat rá a Népszámlálás.ro sajtóközleménye.


Az erdélyi megyék közül Brassó megye van az élvonalban: 17,4%-kal országos szinten a második legmagasabb a részvétel. Szintén jól teljesít Bihar megye is: 13,7%-os részvételi aránnyal az országos rangsorban a hetedik. Az első tíz megye között van még Arad (8) és Beszterce-Naszód (10) megye, mindkettő 13,6%-os részvétellel. Maros megye 13,4%-os részvételi aránnyal továbbra is a 12. helyezett a megyék sorrendjében. Az előző héthez képest azonban csökkent az érdeklődés Kovászna megyében, de 13,3%-os részvétellel továbbra is viszonylag magasnak mondható.


A középmezőnyben Kolozs, Szatmár, Szilágy és Szeben megyék vannak. A jelentős magyar lakossággal rendelkező megyék közül az országos átlag alatti a részvétel Temes és Hunyad megyében, illetve az erdélyi megyék közül az utolsó három helyen szereplő Hargita, Krassó-Szörény és Fehér megyében.



A Népszámlálás.ro továbbra is arra biztatja a romániai magyarokat, hogy vegyenek részt az online szakaszban. A nagyvárosiak, a fiatalok, a diplomások bátran töltsék ki egyénileg a kérdőívet: nekik kényelmesebb megoldás ez, mintsem nyáron várni majd a számlálóbiztost. Nekik nem jelent gondot az internetes kitöltés, illetve szükség esetén segítséget kérhetnek a nepszamlalas.ro oldalon vagy a 0371900172-es telefonszámon. Akik azonban bizonytalanok az internetes válaszadásban, azok keressék fel a települési összeírópontokat.


Szatmárnémetiben tizennégy, Nagykárolyban nyolc, Avasfelsőfaluban öt, Tasnádon négy, Erdődön és Sárközújlakon pedig három-három összeíró pontot alakítottak ki, a megye községeiben pedig legalább egyet-egyet. E helyszíneken az online népszámlálás mellett döntő, viszont ezzel egyedül nem boldoguló polgárokat számlálóbiztos segít a kitöltésben.


Azok, akik már kitöltötték az internetes kérdőívet, az ide kattintva elérhető weboldalról tölthetik le a népszámlálásban való részvételről szóló igazolást. Ehhez csupán a személyi számot és a CAPTCHA biztonsági kódot kell megadni, s azonnal letölthetővé válik az igazolás PDF formátumban.


A népszámlálásban való részvételről szóló igazolás


 

A hagyományos személyes lekérdezési időszak május 16. és július 17. között lesz, amikor a népszámlálási biztosok otthonukban keresik fel az embereket. Akiknek az adatait sem az önkitöltéses időszakban, sem a számlálóbiztosok terepmunkája során nem pontosítják, azokról az adminisztratív nyilvántartásokban szereplő adatbázisokból emelnek be információkat az összeírásba. Nekik azonban nem lesz nemzeti, nyelvi vallási identitásuk, így, ha kisebbségi közösségek tagjai mulasztják el az adatközlést, akkor azzal közösségük hivatalosan kimutatott részarányát rontják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: